بتن

بتن چیست

بتن از زبان فرانسه BETONE میباشد که در مفهوم وسیع به هر ماده یا ترکیبی که از یک ماده چسبنده با ویژگی سیمانی تشکیل شده باشد گفته می‌شود. بتن ممکن است از سیمان، پوزولان‌ها، سرباره کوره‌ها، مواد مضاف، گوگرد، مواد افزودنی، پلیمرها، الیاف و غیره تهیه شود. و اینکه در روش ساخت آن ممکن است حرارت، بخار آب، اتوکلاو، خلأ و فشارهای هیدرولیکی استفاده شود.

مواد تشکیل دهنده

سنگدانه‌ها در بتن حدودا سه چهارم حجم را تشکیل می‌دهند و ملات سیمان و آب یک ربع برمبنای حجم، سنگدانه‌های باره کاربرد در بتن را به سه دسته تقسیم می‌کنند.

سنگدانه‌ها با حجم کم (سبک دانه) که در فرآوری بتن سبک باره کاربرد قرار می‌گیرند. همانند پامیس، توف، دیاتومیت، رس، شیل و غیره سنگدانه‌های با حجم بالا جهت ساخت بتن سنگین. مانند سرپانتی، مگنتیت، فولاد، آهن، باریت و لیمونیت سنگدانه‌های با حجم و وزن متوسط که در ساخت مخلوط بتن معمولی استعمال دارند.

طرح اختلاط بتن

از نگرش نحوهٔ تولید بتن می‌توان آن‌ها را به طرح آمیزه خشک و طرح تر مجزا کرد.

در طرح خشک، در ایستگاه تولید، سیمان و سنگدانه‌ها با یکدیگر طی نسبت‌های وزنی مورد احتیاج به صورت خشک ترکیب شده، پس از انتقال به میکسر یا میکسر تراک به بتن خشک، آب اضافه شده و با چرخیدن میکسر، مخلوط بتن آمادهٔ استفاده قرار می‌گردد. در کامیون‌های مخلوط‌کن که برای حمل بتن از این گونه ایستگاه‌ها استفاده می‌شود، باید انبار- نگهدارندهٔ آب نیز بر روی آن نصب شده باشد.

همچنین از بتن خشک برای استفاده در تولید بلوک سیمانی، جدول بتنی و کفپوش بتنی استفاده میشود.

در طرح بتن تر، دانه‌های سنگی، سیمان و آب در دیگ بتن که در ایستگاه فرآوری قرار دارد ترکیب شده و بتنی که به کامیون مخلوط‌کن  یا میکسر تراک انتقال داده میشود بلافاصله آمادهٔ استفاده‌است. در ایران سیستم بتن تر متداول تر از سیستم طرح خشک است. در ادامه بخش‌های ایستگاه طرح بتن تر، برای فرآوری بتن معمولی که در اغلب کارگاه‌های بتن سازی رایج است، آورده شده‌است.

دوشنبه ۱۶-۰۷-۱۳۹۷
برچسب ها: