اصول تولید بلوک سیمانی

تولید بلوک سیمانی

 

برای ساخت بلوک سیمانی یا بلوک بتنی از مصالح مختلفی میتوان استفاده نمود که در همه آنها سیمان جزو مصالح ثابت می باشد و دیگر مصالح میتوانند ماسه، پوکه معدنی، پرلیت و لیکا استفاده نمود که هرکدام ویژگیهای خود را دارا میباشند اما اخیرا در تهیه بلوک سیمانی از پوکه معدنی بیشتر استفاده میشود الخصوص شهرهای غربی کشور، آنهم بعلت دارا بودن شهر تبریز از معادن متعدد پوکه با کیفیت بالا که استفاده از پوکه معدنی باعث سبکی بلوک می شود که گاها در بازار به بلوک سبک نیز معروف میباشند.

با ممنوعیت استفاده از بلوکهای سفالی در برخی از شهرها توسط سازمان نظام مهندسی، استفاده از بلوکهای سیمانی رایج شده که در دیوارها، تیغه بندی و سقف استفاده می شوند. 

 

استانداردهای بلوک سیمانی

از لحاظ ظاهری بلوکهای سیمانی میبایست صاف و بدون شکستگی باشند و همچنین بگونه ای باشند که اندود و ملات براحتی به آن بچسبند.

در استاندار ملی شماره 70، بلوکهای توخالی دیواری را به چند دسته تقسیم کرده اند که اندازه های استاندارد بدین ترتیب میباشند 20*40*10 و 20*40*15 و 20*40*20 که ضخامت بلوکها میبایست در بلوکهای کوچک 3 سانتیمتر و در بلوکهای متوسط و بزرگ 4 سانتیمتر باشند.

جهت کم کردن بار مرده و کاهش تبادل حرارتی و صوتی ساختمان از بلوکهای سبک دیواری و سقفی استفاده می شود. منظور از بلوکهای سبک همچنان که در بالا اشاره شد همان بلوک های پوکه ای یا گازی(AAC) و یا سلولی(CLC) میباشند.

وزن مخصوص بلوک سبک بین 1200 تا 1450 کیلوگرم بر متر مکعب و مفاومت فشاری متوسط سه نمونه آنها باید حداقل 70 کیلوگزم بر سانتیمتر مربع و حداقل مقاومت فشاری یک نمونه 55 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع باشند. بلوک ساخته شده از ماسه و شن نیز وزنی در حدود 2000 کیلوگرم بر متر مکعب میباشد .

 

طرح اختلاط بلوک ماسه ای

بتن مصرفی برای تولید بلوک میبایست از ملات خشک تهیه شود.

طرح اختلاط بتن مصرفی در تولید بلوک باید:

یک پیمانه سیمان

3/5 پیمانه شن 

2/5 پیمانه ماسه

150-130 لیتر آب برای بتن لرزیده یا 180-160 لیتر برای بتن نلرزیده باشد. 

 

عمل آوری بلوکهای سیمانی

-  عمل آوری با هیتر یا بخاری

در کارگاهای کوچک بلوک زنی با ظرفیت تولید پایین از این روش استفاده میشود بدلیل اینکه نیاز به امکانات زیادی ندارد بدین صورت که بلوکها در مقابل هیتر یا بخاری که دارای بادبزن میباشد قرار میگیرد که هوای گرم از بین بلوکها عبور مینماید در این روش میبایست روی بلوکها را جهت حفظ گرما پوشانید.

 

-  عمل آوری با آب

در روش عمل آوری با آب نیز مانند روش بالا امکانات خاصی نیاز نیست و این روش بیشتر در جاهایی که بلوک در مکان سرباز قرار میگیرد و در معرض تابش مستقیم آفتاب باشد انجام میگیرد بدین صورت که با یک آبپاش بلوکها را آبپاشی نموده تا از پایین آمدن رطوبت در بلوکها جلوگیری نمود که معمولا در این روش عمل آوری یک هفته زمان میبرد.

 

-  عمل آوری با بخار

در  جاهایی با ظرفیت تولید بالا برای اینکه زمان خشک کردن و عمل آوری بلوک پایین بیاید از این روش استفاده میکنند که با طراحی و ساخت اطاق بخار امکان پذیر میباشد. این اطاقها میبایست دارای حرارت 80 درجه سانتیگراد باشند در این روش عمل آوری بلوکها به یک روز کاهش می یابد.

 

* نکته مهم در آماده سازی بلوکها با صرف نظر از روشهای بالا، حتما باید پس از زمانهای ذکر شده در بالا محل نگهداری بلوکها طوری باشد که در معرض مستقیم نور آفتاب نباشند و همچنین وزش باد و بهتر است تا سه هفته در این شرایط بمانند تا بطور یکنواخت خشک شوند به نحوی که رطوبت بلوکها برای بلوکهای (با وزن مخصوص 1400 کیلوگرم بر متر مکعب 2 درصد)  (با وزن مخصوص کمتر از 1400 کیلوگرم بر متر مکعب 5 درصد) بیشتر نباشد زیرا رطوبت زیاد باعث ایجاد ترک و جمع شدگی در کار می شود.

 

دانلود طرح توجیهی کارگاه بلوک زنی

 

 

مقالات مرتبط:

اصول تولید جداول بتنی

راهنمایی خرید دستگاه بلوک زن

تولید بلوک سیمانی در کشور گرجستان

روشهای کارآمد تولید کفپوش و جدول بتنی ضد خورنده

شنبه ۲۷-۰۵-۱۳۹۷
برچسب ها: , , ,