طراحی واحد خشک کن

این مقاله در اینجا بصورت مختصر ارائه شده و نسخه کامل آن در کانال تخصصی ماشین سازی طراحان ارائه شده است

عمل آوری گامی به سوی کیفیت بهتر محصول

پیش از این، بسیاری از قفسه های عمل آوری بدون هیچ نوع خانه یا سیستم گردش هوا طراحی و ساخته می شدند، اما این روند تغییر کرده است: کنترل کیفیت در حین انجام پروسه در میان رقابت شدید و فشار هزینه، اهمیت بیشتری پیدا می کند.

عمل آوری تنها برای اطمینان از محصولات بتنی بی عیب و نقص از نظر فنی انجام نمی شود. شرایط حاکم در طی فرآیند عمل آوری بر نمای ظاهری هم تاثیر می گذارد، مثل جلوگیری از شوره تغییر رنگ ناخواسته ناشی از اختلاف دما و رطوبت در قفسه عمل آوری. مدت زمان قرارگیری مورد نیاز در قفسه عامل دیگری است که زمان بیشتر تکمیل فرآیند محصولات بتنی (مانند فرآیند تامبلینگ، بلاستینگ و سنگ زنی) یا ابعاد قفسه های عمل آوری را تعیین می کند.

تأثیر رطوبت

با این حال، تمام اهداف عمل آوری بتن که در بالا ذکر شده نیاز به درجه خاصی از هیدراتاسیون دارند.  سازوکارها و پارامترهایی که برای این فرآیند بسیار مهم هستند، به عنوان یک نقطه شروع برای تعریف الزامات عمل آوری در نظر گرفته می شوند، که در بخشهای زیر شرح داده شده است.

تأثیر دمای هوا

ترکیب مخلوط بتن به تنهایی برای تعیین زمان عمل آوری مورد نیاز کافی نیست. هرگونه ارزیابی باید نه تنها دمای بتن تازه بلکه دمای متداول در طول فرآیند عمل آوری را نیز در نظر بگیرد زیرا هیدراتاسیون سیمان بیشتر به دما وابسته است.

تأثیر دمای بتن بعمل آمده

استفاده از درجه حرارت بالا در بتن بعمل آمده بسیار تاثیرگذار بوده و به معنی تسریع روند هیدراتاسیون و در نتیجه توسعه ی سطوح مقاومت اولیه بالا است زیرا این روش به آزادسازی سریع گرمای هیدراتاسیون کمک می کند.

شوره: تأثیر عمل آوری

شوره، ظاهر محصولات بتنی را به خطر می اندازد و اغلب باعث شکایات از این وضع می شود. اگرچه نمی توان از شوره به طور کامل جلوگیری کرد، اما نوع عمل آوری می تواند به طور قابل توجهی وقوع پدیده شوره اولیه را کاهش دهد.

لبه بتن

همانطور که مشاهده می شود، فرایندهای حمل درون بتن بسیار مهم هستند. بتن بدلیل تراکم بالای لبه ی بتن در برابر شوره بهتر محافظت می شود زیرا از انتقال آب از داخل بتن به سطح آن جلوگیری می کند. در نتیجه، لایه های واکنش دهنده و شوره در زیر سطح تشکیل می شود. بتن رنگ اصلی خود را حفظ می کند. این مثال نشان می دهد که مکانیسم های تولید شوره چقدر با اهداف عمل آوری رابطه نزدیک دارند.

شرایط مورد نیاز برای عمل آوری

از روابط فوق می توان مفهوم عمل آوری محصولات بتن را توضیح داد که جنبه های مربوط به فرآیند تولید را نیز در بر می گیرد.

سیستم های عمل آوری

محصولات بتنی معمولاً در قفسه های بزرگ به عمل می آیند. این قفسه ها برای جدا کردن آب و هوای داخلی از محیط اطراف و جلوگیری از اتلاف آب محصولات ایجاد شده است. دو مفهوم را می توان در این زمینه مشخص کرد:

اتاق های بزرگ عمل آوری

اتاق های مخصوص/ جداگانه

در یک اتاق بزرگ عمل آوری، کل قفسه عمل آوری با واحد الواتور/ لوراتور خود و فینگرکار قرار گرفته و عایق بندی شده است (شکل 3). این سیستم به طور مداوم این الزام را که فرآیند عمل آوری باید در اسرع وقت آغاز شود، برآورده می کند زیرا دوره بین تولید محصولات بتنی و قرارگیری آنها در اتاق بزرگ عمل آوری بسیار کوتاه است. بعلاوه، کلیه محصولات ذخیره شده در اتاق بزرگ در معرض آب و هوای یکسانی قرار دارند.

 

 

عایق بندی اتاق

قرارگیری قفسه های عمل آوری باید متناسب با عایق بندی باشد زیرا دمای اشباع فقط 0.8 درجه سانتیگراد زیر دمای اتاق در رطوبت 95 درصد و دمای 25 درجه سانتیگراد است. بدون عایق بندی، رطوبت غالب منجر به ایجاد تراکم در دیوارها و سقف اتاق می شود. در نتیجه، قطرات آب روی سقف تشکیل می شود و هنگام افتادن روی محصولات باعث ایجاد فرسودگی می شود. همچنین ممکن است گودال روی کف زمین ایجاد شود.

سیستم های گردش هوا

سیستم های گردش هوا عمدتا با هدف ایجاد یک جو یکنواخت برای تمام محصولات ذخیره شده در اتاق عمل آوری انجام می شود. در عین حال، آنها درجه حفاظت از قطعات الکترونیکی و چارچوب فولادی را افزایش می دهند. این سیستم ها باید بتوانند قسمت معینی از رطوبت را از قفسه استخراج کنند زیرا وقتی هوا به نقطه اشباع خود می رسد، آب می تواند بر روی سقف اتاق  چکه کند.

هوای با کیفیت در عمل آوری

سنسورهای رطوبت که در زیر سقف تعبیه شده اند، حداکثر رطوبت را در قفسه عمل آوری به مقدار از پیش تعیین شده تنظیم می کنند. با عبور از آستانه تعریف شده، رطوبت اضافی بوسیله فن های خروجی در قسمت عقب قفسه از اتاق خارج می شود. 

رطوبت هوا در قفسه های عمل آوری

رطوبت همیشه در همه قسمتهای قفسه عمل آوری یکسان نیست، اما در معرض نوسانات ناشی از فرآیند تولید یا شرایط محیط است. بخصوص در یک شیفت کاری، ممکن است دمای هوا و رطوبت داخل اتاق در هنگام وقفه های تولید در شب یا آخر هفته به طور قابل توجهی کاهش یابد (شکل 2). این امر عمدتا با افزایش شوره در سطح محصول منعکس می شود.

 

 

سیستم های آبرسانی و عمل آوری بخار

متناوباً، سیستم هایی وجود دارند که از طریق نازل ها، قطرات بسیار ریز آب را به اتاق می پاشند. با این حال، این سیستم ها انرژی مورد نیاز برای تولید بخار را از هوای داخل اتاق استخراج می کنند. این امر باعث خنک شدن فضای اتاق و کند شدن روند هیدراتاسیون می شود.

این مقاله در اینجا بصورت مختصر ارائه شده و نسخه کامل آن در کانال تخصصی ماشین سازی طراحان ارائه شده است

یکشنبه ۲۲-۰۱-۱۴۰۰
برچسب ها: , , , , , , , ,